onsdag, november 19, 2008

Questions they ask

- Jobber du?

Frøkna som spurte går i min datters klasse. Hun er seks år. - Nei, svarte jeg - akkurat nå er jeg hjemme og passer på babyen vår.

- Men hvorfor går A på SFO da?

Hvorvidt dette hadde vært et tema rundt middagsbordet hjemme hos den lille frøkna vites ikke, og jeg merket at en del av meg gikk i forsvarsposisjon. Men samtidig. Det er et veldig legitimt spørsmål - spesielt når man ser på hva og hvor lite man får for pengene.

Mange mener at SFO er en ordning som står for fall. Heldagsskolen står for døren. Jeg tør i alle fall spå at mye kommer til å være annerledes når Lille Regnbue går i første klasse om seks år. Og jeg tror det kanskje kan være like greit.

Da tvillingene gikk fullt i barnehage, hadde vi månedlige utgifter på ca 4600,- for barnepass. Mine barn var i barnehagen ca 7,5 time daglig, men tilbudet er 9 timer (maks) for alle barn. For en måned med 20 virkedager(180 timer) utgjør dette en timepris pr barn på 12,80. (Søskenmoderasjon er ikke tatt hensyn til her, men jeg husker ikke hvor mye det utgjør.)

SFO er et tilbud før og etter skoledagen og mellom 7.30 og 16.30. Siden 1. klassinger nå har tilnærmet 25 timers uke, dreier det seg om 1 time før skolestart og ca 3 timer etter skoledagens slutt. Tilbudet er altså fire timer pr dag kontra barnehagens ni.

Våre månedlige utgifter til SFO er 4100,- altså 500,- mindre enn da de var i barnehagen. Samme regnestykke som ovenfor viser at timeprisen på SFO er hele 31,25! Og hva får de?

- en voksen pr 15 barn
- ett måltid a la cornflakes, tomatsuppe, ostesmørbrød
- frilek, dvd (alt for mye! Det er foreldres privilegium å bruke dvd som barnevakt en gang iblant, ikke de SFO-ansattes..), en gang i uka i gymsalen, noe tegne/formingsleker.

Som lederen for SFO på naboskolen sa det: - Hvorfor steiler ikke folk mer over prisen? Foreldre - foren dere - gå sammen og still spørsmål ved kostnadene!

Det er dyre timer. All den tid mine barn i år kun er på SFO om ettermiddagen og stort sett blir hentet minst en time før stengetid, snakker vi om en reell timepris på 51,25 pr barn. Frøkna hadde helt rett. Man kan virkelig lure på hvorfor de er der i det hele tatt.

Svaret i vårt tilfelle er at full plass på SFO er en luksus jeg har unnet meg i vår nye familiesituasjon. Men prioriteringen er stadig oppe til vurdering.

Ingen kommentarer: