søndag, mars 26, 2006

En ulatterlig drøm

Det beste jeg kan tenke meg er en tur – helt alene - på Shakespeare & Company like ved Notre Dame i Paris. Jeg kunne reist tilbake til Paris ene og alene for den opplevelsen – å sitte blant bøkene. Bla. Snuse. Kjenne følelsen inni meg. D a lever jeg.

~

For en del år siden delte jeg en drøm med to studievenninner. Vi skulle starte en liten bokhandel i byen vår. Den skulle være nær, intim, litt sær og et alternativ til studiebokhandelen og kjedene. Vi skulle invitere forfattere - både etablerte og uoppdagede - og arrangere litteraturkvelder, leseringer, filosofikvelder og diskusjonsforum. Man skulle kunne kjøpe kaffe der. God kaffe. Og vi skulle ha gode stoler. Det skulle være lov til å bla og lese i bøkene. Henge rundt.

Vi skulle jobbe for oss selv, på dugnad om vi så måtte, og det kan selvsagt innvendes at vi hadde en noe naiv og idealistisk tilnærming til forretningsideen. En av oss hadde tilgang på rimelige leie av sentrumslokaler, en annen hadde en samboer som var god på økonomi, og den litterære kompetansen skulle de til sammen 18 filologiske årene på universitet og høyskole besørge. Vi skjønte dog at vi manglet bransjeerfaring, og da jeg flyttet tilbake til byen uten annen jobb enn et vikariat i en bokhandel, sa vi til hverandre; dette kan være begynnelsen - nå er vi snart i gang! Jeg elsket jobben og ble til min overraskelse en god bokselger. Jeg solgte noe jeg trodde på og brant for. Og samtidig lærte jeg motvillig at salgstall og inntjening er viktige faktorer for en bokhandels eksistens.

Livet er lunefullt og ville det annerledes enn vi tre musketinner hadde tenkt. Det spredte oss for alle vinder geografisk og yrkesmessig, lot oss komme i utakt med hverandres livssykluser, og drømmen er fremdeles bare en drøm. I mellomtiden har kjedene konsolidert seg og blitt med på kulturtrenden. Litteraturkvelder, kaffemaskiner, stoler og barbenker er standard i mange av kjedebutikkene i dag.


Likevel klarer vi ikke helt å le av drømmen. Hvem vet?

25 kommentarer:

EarlGrey sa...

Si fra hvis du trenger en avdeling for støvete vinylplater og vintage Science Fiction i den ulatterlige drømmen din.

Jeg husker med vemod og savn den ærverdige "Bakklandet Bokkafé" i min tidligere hjemby. Den var slitt, støvete og kaffen var ikke den aller beste, men atmosfæren var ubetalelig. Mange av mine første LP-plater ble innkjøpt der.

Jeg tror du brenner fortsatt..de tre musketinner vil reise seg igjen!

alliene sa...

Vintage Science Fiction?! As in? Jeg er helt komplett grønn på området, men dermed trenger vi jo litt ekspertise, så - hvem vet? :)

Egentlig kunne denne posten også handle om musikkforretninger - for jeg har en fortid som hang around på Platon i Bergen - lenge før dvd-stativene overtok, volummessig.

Bok og musikk er en god kombo - vi var inne på den tanken også!

Unni sa...

Da hadde du kanskje likt deg på City Lights Bookstore i San Francisco. Dessuten fikk innlegget ditt meg til å tenke på "You've Got Mail" (som det er mulig jeg ikke burde innrømme at jeg har sett...). Noen klarer det - er ikke Bare Jazz litt i den gaten, for eksempel? Har drømt lignende drømmer mange ganger - og det er nå uansett fint å drømme, da...

Grubleline sa...

Jeg har vært på en bokhandel som ligner på drømmen din i USA for mange år siden. Det var en fin stund ...

Jeg blir stamkunde hos deg!
Deler du ut klippekort??

alliene sa...

Unni - jeg har (selvfølgelig!) også sett You've got mail... Den kom for øvrig etter at vi begynte å drømme, altså! ;) Hva/hvor er Bare Jazz? Burde jeg vite det, kanskje...

SF er en fantastisk by - jeg har vært der en langhelg, men det ble ingen bookstores den gangen.

Grubeline - klippekort blir det ikke, men stamgjester ønskes hjertelig velkommen i døren!

Rambukk sa...

Det hadde vært et befriende pustehull blant kjedenes antiseptiske bestsellerpushing.

En dobbel espresso, takk (drikke her!)

AnneMa sa...

Shakespear og co... ja, vært der. snuste inn duften og eimen av fortidens litterære høyder. Sartre og dame. de er der liksom enda. gamle tanker har formet stedet til en oase av bokstavkunst. nå fikk jeg lyst til å dra på tur...

åhh, må si at jeg håper inderlig at din/deres drøm blir virkelig. det vil høyne byen i sør dersom kjedene blir erstattet med sjel.

og finnes en god grunn til ikke å følge sine drømmer?

bare jazz ligger i oslo, ved grensen. hvis det er den som her menes da.

AnneMa sa...

og takk for linktips til nettsiden. fikk meg en fin virtuell reise i bokhandleren!

alliene sa...

AnneMa - er det ikke en fantastisk bokhandel vel? se Før Solnedgang - fantastisk portrett av Paris gatelangs. Og fantastisk film på mange andre måter også.

Drømmen og tanken er fri, og man vet aldri hva som skjer. Men man glir inn i en a4 tilværelse og gjør seg avhengig av fast inntekt... *sukk* Om det er en god grunn? Kanskje ikke. Får ta meg en tur til hovedstaden og Grensen for inspirasjon!

Rambukk - en dobbel espresso er servert (det er min favoritt også)!

AnneMa sa...

har sett den filmen! en av de få jeg faktisk har sett. og den var helt nydelig. jeg levde meg fullstendig inn!

når vi er inne på filmer som har fått reiselysten forsterket.. har du sett Under the tuscany sun?

kommer ikke utenom noen klisjer, men likevel en film til å bli glad av! anbefales!

AnneMa sa...

forstår ellers godt realitetens harde bud... så alt for godt, dessverre.

Melusine sa...

Godt å se at du er tilbake, og det sterkt!
Vel, den målingen av kjerringfaktor var skikkelig artig - jeg lånte deg med meg!

Anonym sa...

Hei der!

Likte følgende utsagn alliene: "Får ta meg en tur til hovedstaden og Grensen for inspirasjon".

Da sees vi;)

Anonym sa...

mvh
OKL

Grubleline sa...

Bare Jazz må du ta deg en tur til!

Avstand sa...

Det er ein vakker plass...

Kristine sa...

Når jeg leste om drømmebokhandelen di tenkte jeg med en gang på den i før solnedgang. Det er den perfekte bokhandel i mitt hode også

Sneezle sa...

Drømmer er aldri latterlige, og bokhandelen din høres vidunderlig ut.
Hvis du engang gjør alvor av den...lag en stor avdeling med GODE barnebøker også, kan du ikke?
Nok en fremdig stamkunde her, hvertfall :-)

alliene sa...

oo - så høflig da, OKL! "MVH" - liksom... :) Jeg kommer snart til Oslo... (hørt det før? - skal gjøre alvor av det i løpet av mai/juni. :)

Har ikke sett den filmen du nevner, AnneMa - men den kommer på listen! Jeg har kjøpt begge sol***gang-filmene og de blir finere og finere for hver gang...

Melusine: :)

Kristine og Avstand: Shakespeare&company er virkelig verdt et besøk.

Sneezle: Vel - poenget med bokhandelen var at den skulle være liten. Vi ville fått noen utfordringer, ja...

Unni sa...

Da har du fått behørige tilbakemeldinger på Bare Jazz, ser jeg. Hrmf, vet ikke hva som fikk meg til å gå ut ifra at du holder til i Oslo - unnskyld!
Før og etter solopp- og nedgang...eller omvendt...er nyyyydelige filmer. Har forøvrig en CD med Julie Delpy i samlingen.

Handbag sa...

Shakespeare&Co er obligatorisk ved ethvert besøk i Paris (jeg er der om to uker!). Jeg vil aldri glemme da jeg var der og hørte Mark Haddon lese fra "The curious incident with the dog in the night time", litt sånn som Ethan Hawke i Før solnedgang (SOM jeg elsker de filmene, og da særlig den siste). Så koselig med alle folkene som jobber der og henger rundt, og kattene som ligger i stolene og på bokstabler. Noe annet enn Tanum, der jeg jobbet i mange år!

AnneMa sa...

trenger en oppdatering. er det to filmer med tittel soloppgang eller hva det var? jeg har sett den med Hawk. er han i begge? hmm... ble litt forvirra her.

og fikk plutselig lyst til å ha en god film i vente!

Unni sa...

Det er vel Før Solnedgang og Før Soloppgang, og førstnevnte er oppfølgeren til sistnevnte - trur eg... Ethan Hawke og Julie Delpy spiller i begge, og i nr. 2 møtes de igjen ni år etter. Den første filmen er også veldig fin og anbefales også (selv om du da vil ha fått svar på spørsmål som de som så den første først lurte på i ni år :-) ).

Skorpionkvinnen sa...

Det er riktig som Unni sier, to filmer, først Før soloppgang, så Før solnedgang. Anbefales på det varmeste til alle som ikke har sett dem, de er bare utrolig fine. Jeg har anskaffet begge på DVD, kan sees mange ganger....

alliene sa...

Det er flere enn meg som er suckers for romance ser jeg!:)

AnneMa hvis du bare har sett en av filmene, har du virkelig noe tilgode! Før soloppgang, som foregår i Wien, kom ca i 94, og de samme skuespillerne spiller i oppfølgeren 8-9 år senere. Samspillet er fantastisk og karakterene er de samme - de har bare blitt eldre. Løp og kjøp!