tirsdag, juli 04, 2006

The games we play

Jeg har ikke ord for hvor mye jeg har imot spilleautomater! Aaaaarrrrrggggh! Sånn.

De er stygge, glorete, stigmatiserende, avhengighetsskapende, ruvende monstre med usynlige armer og jerngrep. Monstre som gjemmes bak søylene i Narvesenkiosken der jeg handler iskaffe’n min fra tid til annen. Gjemmes, slik at brukerne ikke skal eksponeres for kioskkundene. De som står der, gjør seg usynlige bak automaten og tilkjemper en avslappet mine, mens de titter stjålent rundt seg for å se om noen legger merke til hvor lenge de faktisk har stått der. Han bak disken har skjønt
tegningen for lengst, men de behandler ham som om han er en del av interiøret og unngår for alt i verden å be akkurat ham om veksel.

”Spillegale” og ”spilleavhengige”. Ordbruken er i seg selv stigmatiserende. ”Se hvor dumme/gale/svake de er!” Det er selvsagt intet sjarmerende ved å trykke på lysende knapper og spille opp alt man eier og har. Og selv ville jeg ikke blitt sett død bak en slik innretning. Dessuten er jeg litt treg i spilleoppfattelsen og brukte f. eks. litt tid på å knekke Minesveiper-koden. Men folk spiller seg bort, og det skjer med flere og flere av oss. Vi har et felles ansvar for å bidra til å stoppe denne vanvittige tendensen, og det er et skritt i riktig retning når det innføres seddelforbud på spilleautomater. Museskritt, kanskje, siden det neppe hjelper dem som allerede er i nettet, men dersom det kan gjøre noe med nyrekrutteringen, vil det være et godt tiltak.

Jeg diskuterte dette med en bekjent en dag. ”De som ikke kjenner sin egen begrensning på slikt, har seg selv å takke. Jeg er helt er imot dette forbudet fordi det krenker individets frihet. Folk må kunne passe på seg selv.” Jeg er dypt og rødglødende uenig.


Og for meg kan de gjerne fjerne alle spillemonstre i hele landet. Jeg ville juble og ikke føle meg krenket nederst i lilletåa engang.


8 kommentarer:

Handbag sa...

Jeg er 100% enig i at de forferdelige automatene må bort. Hvis ikke de som tjener på dem allerede er i gang med det, bør de snarest legge hodene i bløt for å pønske ut andre måter å skaffe seg inntekter på. Men jeg er også tilbøyelig til å være enig med din venn, vi har alle et visst ansvar for eget liv. Og spiller du bort rubbel og bit samme dag du har fått lønn, så bør det ringe noen bjeller.

VamPus sa...

Vi kan også fjerne alkohol, kniver, biler, fet mat, sukker og alt annet hvor vi som enkeltindivider ikke viser måtehold og gjør ting som skader oss selv eller andre. Men jeg tror ikke vi som mennesker får det bedre. At automatene er stygge er uvesentlig.

Dessuten er vel regjeringens holdning at det å spille på automater er en uting fordi pengene ikke går til dem. De statlige automatene som skal erstatte automater hvor inntektene går til frivillige organisasjoner, som Røde Kors, har ligget i kjelleren hos Norsk Tipping lenge... Det er hyklersk!

alliene sa...

Jeg vet at jeg fremstår som en rødglødende wannabe her - det er et øyeblikks svært subjektivt raseri mer enn en politisk ytring.

Jeg ser selvsagt at det prinsipielt er problematisk med totalforbud. For min del er det bare så totalt uproblematisk å være solidarisk når det gjelder så meningsløse ting som spilleautomater.

Men for all del... Ikke kom her og ta fra meg rødvinsglasset, Bamsemumsen og bilen!

FatCat sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
FatCat sa...

Først en kommentar til Handbag: Altså du synes det er en skam at noen tjener penger på automatene. Men nå er det engang slik at noen tjener på alt du foretar deg her i livet.
Og hva spilleautomater angår, er jeg enig i at de bør fjernes, og om ikke det blir gjort, så hadde det hjulpet stort med å fjerne seddelluken. Det er arbeidsløse som regelrett lever av disse maskinene, og som anti-spilleautomatbruker kan jeg ikke forstå vitsen. Å fjerne maskinene vil i det minste hindre FLERE avhengige. Problemet kommer jo med alle de som allerede er det.

Vanja sa...

Selv kan jeg ikke forstå hvordan frivillige organisasjoner har samvittighet til å ha automater og ta imot disse blodpengene. Heldigvis finnes det mange organisasjoner som har hatt et klart standpunkt mot maskinene, selv om de ser at de kunne ha gjort utrolig mye mer dersom de hadde hatt disse inntektene.

Undre sa...

All støtte til Alliene i denne saken!

Frihet-schmihet. Det er ingen som er så ufri som den som har en avhengighet.

Handbag sa...

fatcat: ja - det er nå en gang slik verden surrer og går - Jeg personlig kan ikke rå over det, men jeg mener jeg er i min fulle rett til å si meg uenig. Som for eksempel i det at Røde Kors har store deler av inntektene sine fra spilleautomatene og samtidig bruker ressursene sine på å behandle spilleavhengige. På samme måte som jeg er uenig i at Norge selger våpen til Israel og bruker "mine" skattepenger til å kjøpe jagerfly. Jeg akkurat tatt opp boliglån og kommer antagelig til å kjøpe en leilighet jeg mener er altfor dyr. Jeg kan klage og syte over markedskreftene, men leiligheten kommer jeg til å kjøpe uansett. Og noen kommer til å tjene rått på det også. Har du en oppskrift på hvordan man skal resonnere 100 % logisk i alle livets henseender, så hadde du gjort meg en tjeneste om du delte den med meg.