torsdag, mars 01, 2007

Bad habit?

Jeg har en uvane med å drikke kaffe hver dag. Jeg sier uvane, for egentlig smaker ikke kaffe meg særlig, hvis jeg skal gå i dypet av meg selv. Og da snakker jeg selvsagt ikke om en dobbel espresso fra byens beste barrista, men om moccamaster-kaffe'n på jobben om morgenen. Dessuten sier jeg aldri nei til en kaffe i godt lag, men jeg er veldig god på å drikke halve kopper. Ber jeg om en halv kopp (man prøver jo!), drikker jeg fremdeles bare halve innholdet... En kamerat kommenterte tørt at han alltid visste hvem som hadde vært på besøk når han hvelvet kaffekoppen inn i oppvaskmaskinen og endte opp med å vaske kjøkkengulvet etterpå...

Okke som. Tre ganger i løpet av en kort periode har jeg blitt rammet av en gjenstridig hodepine. Øynene føles som om de er på vei ut av hodet, og bakhodet er stramt og ømt (det er nok det nærmeste jeg kommer migrene, heldigvis). Felles for disse tre dagene er at jeg av ymse grunner ikke har drukket kaffe.

Det sies at kaffe i moderate mengder (visstnok 6-8 kopper pr dag, noe som er mye mer enn hva jeg inntar) ikke er skadelig, snarere helsebringende! Hm. Mer eller mindre seriøse tester har vist at jeg muligens likevel er avhengig?


Normalt merker man ingen symptomer om det daglige antall kopper kaffe reduseres.Imidlertid kan en plutselig reduksjon i forbruket gi enkelte personer symptomer som hodepine eller sløvhet. I en undersøkelse fant man at halvparten av de personene som deltok i undersøkelsen fikk hodepine da de plutselig sluttet å drikke kaffe (skjønt 6% også led av hodepine da de drakk kaffe). Forskere poengterer at selv om et opphør i forbruket av stoffer (her koffein) kan gi enkelt ubehagelige symptomer, behøver det ikke nødvendigvis bety at stoffet er et avhengighetsstoff.

Diagnose: Ikke avhengig, altså.

Det er uansett på høy tid å innse at jeg på umerkelig og snikende vis har blitt ei skikkelig kaffekjerring!

9 kommentarer:

pcb sa...

Hmm - Når folk (det er flere enn deg!) klager over at de får hodepine utpå dagen etter å ha gått glipp av kaffekoppen(e) på morgenen vil jeg absolutt kalle det en avhengighet.

Jeg tror forøvrig at 90% av kundebesøkene mine inneholder kommentarer som:
- Nei takk, jeg er ikke så god på denne kaffedrikkinga jeg.
- Ellers takk, jeg har ikke blitt så voksen ennå.
- Nei, jeg har fortsatt ikke begynt.
osv... osv...

Rambukk sa...

Bit tennene sammen, krek deg over til nærmeste barrista, hev en abstinensskjelvende hånd og be om det du vet. Ta med en til meg også.

Unni sa...

Jeg fikk hjerteflimmer (er det det det heter - når hjertet hopper over et slag?) i en alder av 30, og min legevenn spurte meg om jeg drakk mye kaffe... Hvorpå jeg prompte kuttet ned på kaffeforbruket og det gikk over. Betenkelig... Men det var en trist dag da Miss Silvia brått og uventet ikke ville mer. Vi tok henne med et sted hvor hun får god pleie og håper hun kommer tilbake til oss i gammel storform. (Miss Silvia er kaffemaskinen vår.)

Anett sa...

Jeg nikker megetsigende, mens jeg drikker min andre kopp kaffe på en halvtime. Svensk mørkrostad kaffe. Åff kårs.

alliene sa...

pcb - ja, jeg bryr meg ikke så mye om hva de kaffefolkene sier - ingen tvil om at kroppen min er avhengig i alle fall... Og samme her, jeg opplever også disse kommentarene, så kanskje det er ut med kaffe nå, da?

Rambukk, jeg tror jammen jeg skal ta deg på ordet i dag. Og en dblesp - coming up and your way!

Unni - skummelt. Hjerteflimmer er for gamle folk... Fikk litt vondt av Miss silvia, da...

Anett - enjoy!

Skorpionkvinnen sa...

Kaffekjerring er en fin ting å være, spør du meg!
Jeg må holde meg unna kaffe og lukten av kaffe når jeg har migrene, men ellers får jeg aldri hodepine eller andre plager hverken av å drikke eller ikke drikke kaffe. Jeg lever i den overbevisning at litt kaffe er sunt!
Og kaffe skal være varm og sterk, i likhet med Anett over her vil jeg ha svensk mörkrostad traktekaffe, eller en god espresso/americano...

Anonym sa...

Hei der!

kaffe er en bra ting ja.

Har lært på jobb her at vår største antioksidantkilde er kaffe... Så pøs på!!

Ole

alliene sa...

S-kvinnen - ja, men jeg har liksom alltid hatt et bilde av meg selv som en som ikke drikker så mye kaffe at jeg kvalifiserer til den tittelen. Men det bildet er nå oppe til mental revisjon...

Heisann Ole - long time no c! ;) Men ser du er travelt opptatt med å drikke kaffe på den nye jobben, så du er tilgitt.

delirium sa...

Jeg synes det er hyggelig og moro at det ikke bare er jeg som plutselig har blitt kaffekjerring på "mine eldre dager". Det snek seg liksom bare opp på meg, og jeg som ikke engang kunne utstå en eneste slurk kaffe for tre år siden. Nå drikker jeg kaffen svart og et par hele kopper om dagen!