onsdag, februar 28, 2007

Winter mode

Det har jo sluttet å snø og begynt å regne, men i en hverdag som er preget av stengte barnehager, ukjørbare stikkveier og kubikkvis med sørpe er det lite å blogge hjem om.

Men jeg har da lest litt siden sist. Og sett film

For eksempel Notes on a Scandal. Dette var en film jeg ikke hadde hørt annet om enn at den hadde fått femmere og seksere over hele fjøla. Samt at Cate Blanchett og Judi Dench hadde hovedrollene. Og det er i seg selv tre meget gode grunner til å trosse vær og føre for å komme seg på kino.

Sheba (Blanchett) er den relativt unge lærerinnen som tas under vingene til den mye eldre og mer rutinerte Bar (Dench). De to utvikler et slags venninneforhold, et forhold som antar nye dimensjoner når det kommer frem at Sheba har innledet et uanstendig forhold til en av sine elever. Bar har sin egen agenda og fanger Sheba i et nett av forpliktelser og takknemlighetsgjeld i bytte mot at historien ikke går videre til til skolens ledelse.

Det hele ender uunngåelig i et ragnarok der alt kommer for en dag og Bars intensjoner trer frem i sin gru. Det er en voldsom historie om sjalusi, makt(mis)bruk og ensomhet. Men blir man så forkvaklet av mangel på intimitet eller er dette et spesielt kasus?

Det er to sterke historier som skildres parallelt her. Så sterke at det for meg ble litt vanskelig å holde balansen og fokuset. Men skuespillerprestasjonene er det ingenting å si på. Og Cate Blanchett er nydelig, på sitt helt særegne vis.

I dag gikk turen til kinosalen igjen. Denne gangen med to barn og popcorn. Elias og Kongeskipet var en hit for de små. Og jammen koste jeg meg ikke så galt selv heller.

Ingen kommentarer: