fredag, oktober 10, 2008

Written in the stars

Det tok en stund før minstejenta fikk navnet sitt. Og det var ikke bare fordi vi ville unngå en viss barselgave. Vi hadde tre alternativer før hun ble født. Det ble ingen av dem. Ikke fordi de ikke "passet til ungen", men fordi ingen av dem utpekte seg spesielt etter at vi ble kjent med henne. Og så kom det mange andre og nye alternativer. Hele tiden.

Jeg ble rent deprimert av å ikke ha navn på jenta, så en dag satte vi oss ned og bestemte at hun skulle kalles opp etter oldemor. Oldemors navn hadde vært oppe til debatt tidligere, men da i forbindelse med hennes andre fornavn som vi vurderte sterkt. Navnet hun faktisk fikk ble aldri vurdert i graviditeten.

Men da vi offentliggjorde navnet, var det kanskje noen som så en slags mening med at hun skulle få det navnet. Jeg er ikke akkurat overtroisk eller tilhenger av å lese mening i absolutt alt, men navnet vi har gitt Lillesøster betyr regnbue; det er en blomst, og det er et gudinnenavn. Følgende sammentreff er dermed - om ikke mystiske - så i alle fall litt pussige:

* Da jeg var fire måneder på vei, kommer en av mine kolleger med følgende utsagn: - Jeg har drømt at jenta di kommer til å få navn etter en blomst! Siden Erika var et navn vi vurderte (og Erika er en blomst), lo vi godt av dette. Hun foreslo også navnet Lillesøster senere fikk, hvorpå jeg avslo blankt. Og etterpå fleipet vi masse med navnet Anemone, som i mine øyne må være kandidat til vognskiltnavn. Denne episoden hadde jeg glemt, helt til ovennevnte kollega minnet meg på den.

* Da jeg lå på sykehuset og navnediskusjonen ikke engang var i gang, tegnet storesøster en flott tegning av en liten jente - under en regnbue. Over står det: "Velkommen til verden"

* I går oppdaget jeg at det siste bildet i kameraet mitt før Lillesøster kommer på linsa, noen få timer gammel, er tatt ut av vinduet fra 2. etasje hos oss. Motivet? En dobbel regnbue.


* Og hvis noen fremdeles lurer på hva navnet er, kan jeg røpe at jeg i et fordums meme, påsto at jeg hadde dette navnet - stavet baklengs...

9 kommentarer:

Alter Ego sa...

Saa modig aa vente med navn i stedet for aa bare velge et navn paa forhaand. Det skal du ha credit for! Mitt opphav klarte ikke bli enige om hva jeg skulle hete, saa de endte opp med aa trekke lodd! Heldigvis ble resultatet veldig bra, og verken de eller jeg har noen gang oensket noe annet:)

(Og saa likte jeg at dere valgte et litt uvanlig navn som ikke ligger paa topp10-lista!)

Undre sa...

Gratulerer med lille "Regnbue". :)

Og jeg stemmer i med alter ego over her, det er fint at man finner navn som det ikke har gått inflasjon i.

alliene sa...

Vi hadde mange kriterier for navn, og jeg kan love dere begge at Topp 10 lista utgår med høye kneløft her i familien! Også Topp 10 i Sverige, for der ligger de litt foran oss i tid...

Far i familien trodde han var original da han syntes jenta skulle hete Sara. Hun hadde passet veldig godt til det navnet også, men siden det er nr 1 på lista for 2007 ble det helt, helt uaktuelt.

Det har siden kommet meg for øre at navnet vi har valgt forekommer i NRKs storsatsing Himmelblå. Vi får håpe navnet likevel er såpass lite mainstream at det ikke får en boom av den grunn.

Undre sa...

Ja, du har rett i at det er et "Himmelblå"-navn.

Det er jo alltids sånn at noen er uforvarende først ute i en trend, så man kan være "uheldig".

Men navnet er jo nydelig for det. :)

Delirium~ sa...

Ah - Det er et av de fineste navnene jeg vet om :o)

Gratulerer både med navnevalg, barselkos og nytt bilde på bloggen!

Skorpionkvinnen sa...

Nydelig navn! Jeg vet om en annen liten pike som heter det.
Noen ganger skjer det at det navnet man velger viser seg å bli "listetopp" uten at man ante det. To av barna mine har fått gamle familienavn som vi likte og gjerne ville bruke. Så viste det seg at mange andre valgte nettopp de navnene omtrent samtidig.

EarlGrey sa...

Tror det ofte er sånn at navneforslag man har vurdert i "ventetiden" faller gjennom når man ser det lille mennesket for første gang. Noen alternativer føles bare helt gale, men det er mye lettere å utelukke enn å peile seg inn på det som er helt riktig.

Jeg ble forresten "navngitt" av min mormor, etter at både foreldre og andre i den aller nærmeste familien hadde forkastet de fleste muligheter i oppslagsverk og oppkallingssammenheng. Det førte til at vi hadde et helt spesielt bånd oss i mellom, og at jeg nå bærer med meg mange fine minner om en klok og snill liten dame med "guts" og autoritet nok til å skjære gjennom når det trengtes.

Gratulerer med flott navnevalg, som så vidt jeg kan bedømme passer lillejenta som hånd i hanske :o)

Anonym sa...

Nydelig navn, Alliene! Gratulerer masse igjen! :o)

elisabeth sa...

Wow, tilfeldigheter!

Hovedpersonen i The Blindfold, en av mine yndlingsbøker, heter det :)

Et navn jeg må smake litt på, men når jeg har gjort det, så er det jo egentlig veldig fint!