onsdag, september 21, 2005

Fenomenet kakemenn


For oss her sør er kakmenn i bakeriene en julegreie. Riktignok kryper jula tidligere og tidligere inn i september for hvert år. I dag kunne lokalsendingen melde at julenissekakemennene er å finne i bakeriet allerede nå. Men denne kakesorten er (og forhåpentligvis blir) altså sesongvare her i sør. Du kan ikke gå i bakeriet og kjøpe en kakemann i juli. Til manges, f.eks. rogalendingers, store forbløffelse.

Er dette et sørlandsfenomen?

7 kommentarer:

Kristiane sa...

Kakemenn finnes også på Vestlandet - i hvert fall på Sunnmøre. Jeg ble introdusert for en slik første gang jeg feiret jul der oppe. Min manns familie er svært begeistret for dem, mens jeg var skeptisk på grunn av den udelikate farven. (Den ser jo ut som en alt for lys og tykk pepperkake.)

De har dem kun i julen, ikke resten av året!

shecat sa...

Jeg er selv østlending, og hadde aldri sett disse bleikfeite pepperkakene før jeg flyttet til nordvestlandet. I Molde heter de kakemenn, i Ålesund heter de julemenn - og begge steder selges de bare til jul. Som mor til tre sunnmørsbarn må jeg forresten bake dem hvert år :)

Ellen sa...

Her i Nordland selges de hele året, men ikke i dame- eller manneform. De er ruterformet, laget av samme deig som kakemenn og kalles spekulasi. Noen har fortalt meg at de smaker himmelsk med brunost på til kaffen ... Jeg kan dessverre ikke bekrefte dette.

a jour sa...

Kan ikke si de var endel av mine barndom (som ble tilbragt i Troms). SMåkaker var mest til jul, ellers gikk det mye i fisk (eller fesk som vi kalte det). Bortsett fra de gangene vi fikk hvalkjøtt da - da var det litt fest.

PCB sa...

Kakemenn eller kakekællær (som de sier i Østfold) er absolutt noe jeg forbinder med jul! Da jeg flyttet fra Sarpsborg til Sandefjord var inntrykket at Vestfold ikke hadde samme utbredelse av disse godsakene.

alliene sa...

Så da er det kanskje bare i Stavangerdistriktet de spiser kakemenn året rundt?

Shecat: Hjemmebakt er best. Og kjempegøy..

shecat sa...

Som pc sier: dette er ikke særlig vanlig i Vestfold, nei (jeg er derfra, og kan ikke huske sånt fra jeg var liten iallfall).

alliene: hjemmebakt er gøy ja - men det blir skjelden juleMENN da - mest juleKLUMPER, hvis du skjønner. Sånn er det når toåringer skal bake :)