søndag, januar 21, 2007

No Logo

I helgen har jeg avlagt Tigerstaden et litt for kort besøk. Disney on Ice var anledningen, og ja. Jeg var advart og sunt skeptisk, men ikke godt nok forberedt likevel.

Årets show handlet om prinsesser som får sine ønsker oppfylt. Altså prinsesser som får sine prinser. Askepott. Tornerose. Belle. Ariell. Snøhvit. Jasmine. Enerverende, egentlig, jeg merket at jeg vred meg litt i stolen, og kanskje var det underbevisstheten som styrte oss mot en overdose av Pippi på dvd i bilen hjem dagen etter? (Helt fånyttes for øvrig. På direkte frågan svarer min egen lille prinsesse helt kontant at hun mye heller vil være Askepott enn Pippi.)

Disney er Disney, og showet var selvfølgelig storslått. Man opererte imidlertid med særdeles slett oversettelse til tider. For eksempel sa Askepotts gode fe : - Nå, nå. Første ting først. Hæ? Jada, jeg skjønner. First things first. Men det er da ingen som sier "første ting først" på norsk?! Ungene lot seg selvsagt ikke merke med slikt, og det var jo tross alt for deres skyld vi var der, så jeg gremmet meg i stillhet.

Men de lot seg raskt distrahere av helt andre ting enn selve showet, nemlig alle effektene som blinket og snurret i hendene på annenhver unge i Spektrum. Bare ti minutter etter at showet var i gang, kom første napping i ermet: - Mamma, jeg vil også ha sånn prinsesse som lyser og snurrer!

I pausen tenkte jeg at vi kunne sjekke ut disse effektene. Da oppdager vi det fatale; en av lommebøkene våre er søkk vekk, og vi har 100,- i cash. Det er krise, skjønner vi, når vi kommer ut i lobbyen:

- Program? 130,-
- En bøtte popcorn? 100,-
- En snurrende prinsesse med lysende blomstertentakler? 180,-
- En gjennomsiktig slush-is (som smakte sukkervann med konditorfarge, noe det nok også var) i Langbein-/Prinsesse-beger? 95,-

Og selvfølgelig langt dyrere effekter som kostymer og lysende tryllestaver, diademer og slør til ublu priser. Etter denne rekognoseringsrunden i lobbyen var jeg hjernevasket; jeg ble sint på ungene når de maste og jeg ikke hadde anledning til å kjøpe søpla, og irritert fordi Disney ikke tok kort(!).

Så ble jeg provosert. Vi fikk etter hvert forhandlet oss frem til at det var greit med en is på deling til de to små. Da jeg pent spurte om å få en skje ekstra i anledning den finansielle situasjonen og to molefonkne barn, ble jeg avkrevd 30,- for denne. Jeg holdt på å slippe is-kruset i bakken ble en særdeles muggen kunde. Isen var endatil komplett umulig å spise, minst halvdelen havnet på golvet og vi skjønte med ett hvorfor dette virket som smurt med Karlssons; det hadde vært matiné-forstilling tidligere på dagen.

Alt i alt var dette selvsagt en rosa prinsesse-opplevelse for de små, og noen vil vel si at jeg fikk som fortjent ved å kjøpe billetter til en slik forestilling. Jeg sitter i alle fall igjen med en emmen smak i munnen, og jeg må bare innse at jeg ikke hadde peiling på hva jeg gikk til. Nå vet jeg; mer kynisk markedsføring rettet mot barn skal man jammen lete lenge etter!

Litt ironisk, egentlig. At jeg også kunne vært på Edderkoppen denne kvelden...

10 kommentarer:

Handbag sa...

Aha! Det var derfor det var nærmest umulig å komme seg fra Jernbanetorget til Grønland på lørdag uten å måtte brøyte seg gjennom et hav av småjenter i rosa tyll...

alliene sa...

...der har du svaret, ja...
:)

Guri sa...

100 kroner for popcorn!?!
Det er jo om lag det me brukar i året på micropop i "kollektivet" mitt, ok, kanskje litt mindre, men dog.

alliene sa...

Ja, er det ikke helt hinsides?! Popcorn er jo i utgangspunktet verdens billigste godteri!

Men det er vel bare sånn at den som er med på leken må tåle steken...

Melusine sa...

Hehe, du fikk nok som fortjent, ja...det blir kanhende lenge til neste Disney utflukt? ;)

Rambukk sa...

Jeg tror dessverre ikke man trenger lete så veldig lenge, Alliene. Barn er nok (med mulig unntak av kvinnelige kjærester/ektefeller..) den mest kjøpesterke gruppen i samfunnet. Min yngste datter (da 5 år) kom gledesstrålende fra kinotur med mormor og fortalte at de hadde spist på McDonalds etter filmen. På spørsmål om det var hyggelig, svarte hun: Ja, kjempehyggelig...-selv om de ødelegger verden, da.

alliene sa...

Innser det, Melusine. Helt klart. Jeg følte/føler meg egentlig ganske naiv som ikke kjente lusa på billettprisen.

Og så jeg da. Som praktisk talt bor i Sabeltanns Verden... Du har selvsagt helt rett, Rambukk.

Gro sa...

Og så jeg som i min naivitet sa forleden dag at jeg kunne tenke meg å ta med ungene på det der...Mistet lysten på det nå. Det er helt utrolig hvordan de tar seg betalt, bare fordi det er en velkjent merkevare. (Minner meg på at jeg burde lese ferdig "No Logo" som jeg er halvvveis i og som har hatt en laaaang pause)

Melusine sa...

Ikke at jeg heller alltid ser lusa på billettprisen, eller underholdningens logo for den saks skyld, og jeg har fått som fortjent flere ganger selv når sant skal sies ;)

elisabeth sa...

HUNDRE KRONER? FOR POPCORN? HUNDRE??? KRONER???? FOR? POP? CORN????

Blodtrykket når uante høyder.

STREIK! NÅ!