torsdag, januar 05, 2006

Simply the rich?

Ok jeg innrømmer: Jeg er svak for kulørte magasiner. Og jeg blir uforholdsmessig fort lei. Jeg kan faktisk bli lei før jeg har åpnet bladet. Så jeg begrenser meg. Litt.

Men i dag lyste det igjen en litt fengende headline mot meg i bladhyllen: 10 sider: Livsstil for deg? Dette er SIMPLE LIVING! Interessant, tenkte jeg og stappet bladet ned mellom det kritthvite toalettpapiret og den blekende tannkremen i handlekurven.

Simple Living er noe jeg har vært nysgjerrig på, men etter å ha lest litt i bladet, satt jeg med en stygg bismak. Er dette strengt tatt en livsstil for hvermansen?

Jeg begynte i midten av disse ti sidene - for der var det et nydeligdiskret bilde av Gwyneth Paltrow. Simple Chick. Duh. Lever man egentlig "enkelt" når valget står mellom å spille inn film eller være kosmetikk-tryne, og når det handler om 30 kontra 50 mill i honorar... Jeg gadd ikke lese ferdig, for jeg ville spy etter to avsnitt.* Deretter handlet det om Jannikes valg - damen som bor på stakkarslige 127 kvadrat på Frogner og har musikkinstrumenter til pynt i stua. Som takket nei til høy lønn som forsker og valgte å jobbe i en etisk bedrift og tjene (noe) mindre. Som får økologiske dagligvarer på døra en gang i uka, velger å trene pilates fremfor å synge i kor, drar på selvutviklingsseminar med mannen, spiser sushi og slow food og kjøper brød til 35 kroner stk.

Det listes eksempler på simple living i praksis: Våg å si nei til sjefen, skriv handleliste før du går i butikken, tenk over hvor mye støvelettene kostet deg i arbeidstid og var det verd det, kast noe når du kjøper noe nytt... Hmmm. Hva er egentlig simple living annet enn minimalisme og feng shui, gjenbruk, sunt kosthold, fornuftig pengebruk for de velstående? Hele bevegelsen blir da også problematisert av magasinet på de første sidene i artikkelserien. Man kan si mye om Steinar Lem, men han har et poeng: - Det er forståelig at retningen appellerer til dem som har høyt forbruk, men jeg ser den som egoistisk og puslete. Den henvender seg til eliten som vil flytte på landet, ikke bo enkelt i en blokk på Grorud.

Jeg er sikker på at Simple Living-bevegelsen har mye bra og at det sikkert finnes bedre informasjonskilder enn Henne. Men når kjendisene og rikingene overtar og ting blir trendy, er forkvaklingen ofte nær.

Forresten - blogging er tema i månedens utgave og Lottens blog er anbefalt!

*Dessuten gjenkjente jeg det eksakt samme intervjuet fra Dagbladets Magasinet tidligere i høst - da med en litt annen vinkling. Er vel godt mulig at det er Henne og ikke GP selv som knytter henne til Simple Living-bevegelsen...


12 kommentarer:

PCB sa...

Ahh! En bra bloggings alliene!

Kachine sa...

Jeg leste også den artikkelen i Henne, og fant ut akkurat det samme som deg. "tenk over hvor mye støvelettene kostet deg i arbeidstid og var det verd det" ... herre min hatt. Det var jævlig kvalmende. Jeg vet ikke om simple living er så simpelt, egentlig. Det virker som en rikmannsgreie, og i følge den standaren føler jeg at jeg har en extrem simple living i forhold.

En brabloggings alliene

lotten sa...

Håhå, jeg ble tipset av Kachine som muligens hadde kjøpt Henne fordi hun planlegger en reise med den trans-sibirske jernbanen eller noe sånt.
Konklusjonen min er at omtalene av bloggerne fra bloggerbyen og mykporno-modellen Ayay (tenk at hun også blogger..)er proporsjonal med bryststørrelsen.

Men det var litt moro da:)

elisabeth sa...

Jeg har irritert meg gul og grønn over Simple Living helt siden jeg hørte om konseptet i et eller annet P2-intervju. HALLO, Steinar Lem og de kara der har jo snakka om det i årevis! Og DE (FIVH) har en litt mer etisk grunn for konseptet sitt, mens hun der idiotiske danske dama (jeg Hater Dansker (jadajadajada ikke alle)) med de blå øynene som satt på Skavland, og alle de andre SL-idiotene KUN er ute etter å gjøre noe for seg selv. "Ahhhh yoga og detox" og all den driten der.

Jeg siterer Anne Lindmo (hun i Store Studio) fra et par år tilbake: "Kampen mot klokka - hva er det egentlig? Kjemper man for å kunne sitte apatisk i ro lengst mulig? Det er naturlig at den ene tingen følger den andre. Det er sånn det skal være. Det er den tiden jeg ikke har noe å gjøre som bekymrer meg mest".

Sorry for blogg-kupp. Kjenner bare jeg hisser meg veldig opp her!!

God nyttår, forresten!!

Saccarina sa...

"... kast noe når du kjøper noe nytt".

Det kan vel ikke kalles gjenbruk. Det må heller ses på som "bruk og kast", og hva er egentlig nytt med det?

Det virker som denne bevegelsen eller hva man skal kalle det er mer enn gjennomsnittlig opptatt av å eie ting, bare med motsatt fortegn. Det kan umulig virke frigjørende?

othilie sa...

Hø, dette er en like interessant artikkel som de som årlig dukker opp i Dagbladet og VG om hvordan du kan få deg et friår-reise, et eller annet. Diverse mennesker med fortid i politikk/storting eller frie yrker med ganske så gode lønninger i fortiden og sikkert lave studielån som uttaler seg om hvor bra dette er og hvor MULIG. Jeg blir like eitrende hver gang. Så mye piss som kun gjelder de som i årevis har fylt opp lønnskontoen med mer penger enn de fleste av oss.


Du ahr en voldsomt lang ordverifikasjon i dag....

AnneMa sa...

vært inne på tanken.. men ikke vridd den så langt som dette. har i grunnen egentlig likt simpel living litt jeg. kan ikke kalle meg fattig. ei heller rik. men forbruk har jeg jo. så kan godt være det stemmer at det handler om forbrukergruppen STOR. men altså: selv har jeg lest litt i boken av Gitte Jørgensen, samt noen artikler. men det jeg liker er tanken om at ryddig/strukturert/enkelt hjem også bringer ro i sjelen. at fysisk og psykisk bolig henger sammen. har også i flere artikler fått konkrete tips om hvordan gå frem. litt har funket på meg. mer har funket for min mor. ikke ett, men tre-fire roterom finnes der hjemme. her handler det altså ikke om at overklassen rydder plass til designvasen sin, men derimot at ikke julekakene rotner bak en stor haug av Fretex-klær som ikke kommer ut av huset.

forstår deres kritikk. og klart det ikke er en god filosofi for dem som strever med å få mat på bordet. men det handler om prioritet, balanse og enkelhet. noe som ikke er forbeholdt de rikes bord.

klem a

alliene sa...

Pc og Kachine - hyggelig at jeg kunne skrive noe dere kunne like å lese.

Lotten: God konklusjon. Det med bryststørrelsen. Og selvsagt var det moro! Siden jeg er på bloggrollen din, kan det jo hende det drypper litt nye lesere denne veien også... ;)

Elisabeth: Jeg har ikke irritert meg så lenge som du, mer vært nysgjerrig som AnneMa, men det jeg leste i går likte jeg IKKE. Og godt nyttår til deg med - er du hjemme igjen, kanskje? Anne Lindmo er forresten Gudinne. Hun er stor. Jeg digger henne. Helt siden Mamarazzi.

Saccarina: Godt poeng.

Othilie: Jeg leser også de artiklene med en viss hoderisting...

Og AnneMa - så forfriskende at vi var uenige her da! :) Jeg har vært nysgjerrig, men trodde bevegelsen hadde litt mer substans enn dette. (Noe den kanskje har, hva vet jeg - jeg har ikke satt meg inn i det skikkelig) Jeg skal ikke slå hånden av alt - det er mange gode poenger og ledestjerner - helt sikkert - blant annet de du nevner. Men... ;)

AnneMa sa...

:)
det jeg sitter igjen med etter lesing her og der, er som sagt rel positivt. enig med du at det liksom er for galt av det er siste mote å leve enkelt. på den måten er dette myntet på rikmannsfolket. men jeg er ikke enig at dette gjelder kun sossen som vurdere gucci opp mot versace. derimot mener jeg faktisk det kan treffe folk flest i dette land. vi er velstående. vi er rike. relativit om ikke annet. våre liv er fylt opp til randen. og dermed kommer trender som oppfordrer til det enkle. det simple. men likevel ikke det billige. er ikke det greit?

min tanke er at det handler om å prioritere. tid og reiser eller det som hjerte begjærer. ikke ting, utstyr og plass. derfor kan jeg ikke si meg enig i dette med at det handler om design og eksklusiv handle.

men igjen: har som sagt ikke lest denne artikkelen du referer til. så velger derfor å tro at dens forfatter har gått seg en bomvei..

god helg til dere alle!
klem a

AnneMa sa...

så ble det stille.. jeg håper ikke jeg tråkket på noens tær...

:)
klem a

alliene sa...

AnneMa - mine tær er ikke ømme i hvert fall! ;)

Jeg synes kanskje problemet til "bevegelsen" simple living er at de blir presentert som nettopp det - en bevegelse! Det hadde vært mer lettkjøpt for meg dersom det ble markedsført som et forbrukskonsept, interiørstil, kostholdsideal osv. Som minimialisme, feng shui osv. Det er dette selvrettferdige og alternative som blir litt formålsløst for meg.

Marion sa...

Det er veldig sjelden jeg kvitter meg med bøker, men "Simple living" var så vanvittig kvasi at jeg gjorde nettopp det. Man sitter igjen med mer etter å ha lest Donaldpocket ;)