tirsdag, februar 07, 2006

Liker vi det?

(My first Valentine. Boston, 1992)


Jenna på seks kommer løpende hjem fra skolen. Hun klarer nesten ikke å holde seg fra å rope idet hun ser meg i oppkjørselen. Den litt for store sekken danser en vill dans på ryggen hennes mens hun styrter mot meg på pipestilkbein i sjokkrosa tights: - Alliene, alliene! Look at theese! Hun holder frem minst femten kort i fargerik kartong. – Almost all my classmates gave me a card today! Like bak Jenna lusker broren Drew. En vakker, mørk, populær amerikansk middelskolegutt på tolv. Også han holder en bunke kort i hendene. Med et sjeldent fåret smil snubler han opp trappa til huset, mens nesen hans skraper mot de lyserosa, hånddekorerte kortene – med jenteskrift…

Jeg smiler litt fremmedgjort, for selv om jeg har fått med meg at 14. februar er Valentines Day, har jeg helt tydelig ikke helt skjønt rekkevidden av denne tradisjonen. Jeg hadde sett for meg at dette handlet om ungdom/voksne som skrev kort og overrakte gaver til den de var glad i? Hallmark-høytidene brer om seg, hadde jeg tenkt.


Ved kjøkkenbordet, mens hun slurper i seg Lucky Charms med lyserød melk som har ekstremt lang holdbarhet, forteller Jenna om en av klassekameratene som bare fikk to kort. De andre fikk mange. -
It serves him right, though. He is loud and rude and he never minds Mrs. Anderson. I wish he wasn’t in my class.

~

9 kommentarer:

Grubleline sa...

Ikke sant!
Det er ikke så lett, det der. Vi har jo ikke så mange romantiske tradisjoner i Norge, og det gjør sikkert ingenting at man kan bli påmint at kanskje man skulle gi et romantisk kort, og kanskje aller helst skrive eller si noe pent til sin kjære. Men for barn blir det noe annet, og brukes gjerne som en mobbemetode. Nok en danseskole å sitte som veggpynt på. Og nok en inntjeningsmåte for handelsstanden.
Men jeg vet ikke, jeg ... Tror jeg hadde syntes det hadde vært skikkelig artig å få et Valentine-kort :-)

PCB sa...

Jeg synes det er ganske lett. Vi liker det ikke. Det gjorde jeg vist ikke i fjor heller.

alliene sa...

Grubeline: (egentlig er jeg bare sur fordi jeg aldri har fått noen valentinesgave...) :)

PCb: Fin oppfordring i posten din: Gi en oppmerksomhet til den du er glad i, men styr unna standartd valentine-produkter!

Blir man glad for en valentinesbamse, forresten?

EarlGrey sa...

Fint perspektiv i den teksten Alliene. Får håpe noen som står deg nær leser dette og tar konsekvensen av kommentaren din over (les: gir deg din første og andre og tredje og...:o)

Og som med de fleste gaver er det vel tanken som er avgjørende her; rosa bamser eller ikke. Men er enig med deg i at det har gått inflasjon i dette også, som så mye annet.

AnneMa sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
AnneMa sa...

det er rart hvordan barn allerede her har forstått hvem som er inne og hvem som er ute. ikke lett å være den lille som bare fikk 2 kort. oppfordrer ikke akkurat til å være snill. hmm... min niese på 2 fortalte fra barnehagen: ja, åssså, åsså leker jeg med Siri. Men ikke Nina for hun slår.

og mine tanker går raskt til denne Nina, som ikke riktig får det til... og videre til disse små på fattige 2 år som allerede siler, velger og filtrerer. skulle liksom ønske at de enda litt ikke forstod sånt..

for Ninas del.

EarlGrey sa...

Apropos inflasjon; det å få en valentine-hilsen via mail med 40 av de beste vennene i adressefeltet må da være litt på siden av intensjonen? Da føler man seg spesiell, lizzom...

Til de som fristes av dette vil jeg si: bruk i anstendighetens navn blindkopi i alle fall!

Her er et annet innspill omkring samme tema.

alliene sa...

AnneMa - barndommen og ungdommen er ytterst ubarmhjertig og indeed survival of the fittest. I dette tilfellet synes jeg det var spesielt tragisk at aktiviteten tilsynelatende ble "velsgignet" av pedagoger...

Earlgrey: Man kan leve i håpet! Men bunnen faller litt ut av hele greia hvis man må be om oppmerksomhet selv!

Helt enig i det om masseutsendelser. Tidligere sa jeg det samme om julekort som bare sa "god jul og godt nyttår, hilsen....", men analog postgang har i det siste kunnet kompensere for magert innhold.

EarlGrey sa...

Du har absolutt et poeng der Alliene :o)

God helg! (Ny travel helg for skiskoene, ser det ut for)