lørdag, februar 18, 2006

mardröm.doc

Novembernatt. Jeg ser deg der ute. Det er hav. Det er sorte bølger og hvite tenner. Det er skarpe klør og måkeskrik. Og du ser på meg uten å se meg. Du er langt borte. I brystet sprenger savnet.

Jeg snur meg motvillig, trekkes tilbake i natten. Drar kulda inn i lungene og fryser langt nede i tærne. Til min forbauselse ser jeg at jeg er barbent. Pussig, for steinene og grusen fester seg ikke til fotsålene. Jeg går og går. Bak meg; mørke skygger i bevegelse.

Nå får bena mine hastverk. Det er som om de enser noe hodet ikke registrerer. Jeg kjenner meg så usigelig sliten. Bena overstyrer hodet og steger av gårde – fortere – fortere! Oksygenopptaket går for sakte og tårene renner, men jeg vet; Jeg må stole på bena mine, henge med til de bringer meg dit hvor jeg kan være trygg.

***

Jeg hiver etter pusten idet jeg våkner. Tårene renner fremdeles og jeg er iskald. Dynen ligger på gulvet, og det tar noen dager før følelsen er ute av kroppen.

10 kommentarer:

elisabeth sa...

utrolig ekkelt med drømmer som henger igjen...

lotten sa...

Guffent da det hutres fra dypet.
Og bildene er tydelige som en underlig film.
Ikke rart at slike drømmer fester seg noen dager.

Grubleline sa...

Usj!

Røverdatter sa...

Høyst unødvendig med sånne drømmer.

EarlGrey sa...

*hakker tenner*

For en gangs skyld(!) er jeg litt uenig med Røverdatter; jeg tror slike (og også hyggeligere) drømmer er høyst nødvendige for å bearbeide opplevelser og følelser som vi alle, enten vi vil eller ikke, får vår del av gjennom et liv.

Uten en "sikkerhetsventil" ville nok de små grå få problemer med å fungere rasjonelt på sikt. Dessuten er jo drømmer og mareritt morsomme å analysere ;o)

EarlGrey sa...

..skjønt i enkelte tilfeller bør man nok sette "morsomme" i hermetegn..

alliene sa...

Jeg er - tross alt - enig med deg, Earlgrey.

Røverdatter sa...

Earlgrey: Ha! Pleier du å være så enig med meg? Det er jo morsomt å "høre". :D

Earlgrey og Alliene: Jeg tror også at noen drømmer fungerer som en sikkerhetsventil, men hva med de drømmene som over hode ikke har rot i det våkne liv? Eller mener dere at alle drømmer har "noe" i seg? (I så fall er jeg skånet for en del, siden jeg sjelden husker drømmene mine.) Jeg er bare litt skeptisk til å skulle tolke alt i alle retninger...

alliene sa...

Jeg tror at alle drømmer er bearbeidelser av inntrykk i det virkelige liv, ispedd egne tolkninger og uttrykk for følelser vi går med inni oss. Ikke sånn og forstå at hvis jeg drømmer at jeg skyter naboen så er det uttrykk for et ønske om ta livet av ham i det virkelige liv!

Men drømmene kan kanskje fortelle oss noe på et mer subtilt nivå? Jeg kjenner noen som er "gode på dette her" og de sier at man "er" alle elementene i sin egen drøm. Blir fort høytflyvende og uhåndterlig dette her.

A propos: Da min kollega kom på jobb i morges, spurte hun meg et spørsmål som for de andre var tatt helt ut av det blå, men jeg var fullstendig med på det hun sa, for jeg hadde balet med det samme spørsmålet hele natten. Hun hadde også drømt om og tenkt på dette.
Det var en litt merkelig opplevelse!

Jeg tolker ikke alle drømmene mine, altså. Men noen setter seg fast, og jeg tror faktisk de kan si meg noe av og til. :)

Røverdatter sa...

Tja, jo. Noen ganger drømmer man ting som har en helt klar sammenheng med det våkne liv, og noen ganger er det mer ullent. Jeg blir bare litt svett av symboler og tolkninger som blir...Ja, som du sier; høytsvevende.