torsdag, august 11, 2005

Indian summer og hundetiss

1. I lokalavisen proklameres en indian summer. Bare fordi vi har hatt en dag med 26 grader til nå i august. Jeg minner om at det må en hel p e r i o d e til for å kalle det indian summer. Det bør også bli september før vi kan bruke denne betegnelsen. August er da sommermåned?! Vi kan håpe, men det er for tidlig å konstatere.
2. I disse bleieavvenningstider overhørte jeg følgende replikk fra en hvalp-eier som sto og snakket med(til) sin venn:
- Ja - det er så utrolig kjempegøy med hund, altså. Han gjør så mye rart! I går tisset han på skoen min! (titter ned på hunden og ler en oppriktig og kjærlig latter - helt uten bebreidelse)
Og i blikket til den stakkars kameraten - som straks søkte seg til venninnens sko, sammen med mitt - ble jeg igjen minnet om at tiss og bæsj er fryktelig dårlige samtaleemner.

3 kommentarer:

a jour sa...

Han tenkte kanskje på hundedager (dog days)? Hundedager kalles det når man har varme og solfylte dager i overgangen juli august. Selve begrepet hundedager har sitt utspring i oldtidens Egypt. Egypterne la merke til at hundestjernen Sirius ble synlig på østhimmelen kort tid før soloppgang på den tiden av året det var varmest, og de trodde at stjernens tilsynekomst var grunnen til det varme og gode været.

Indian Summer er helt riktig en periode med varmt og fint vær på høsten etter at det har vært en periode med kaldere vær først.

alliene sa...

Hm. Lærerikt om hundedager, a jour. Hundedager eller indian summer; jeg mener fremdeles det må mer enn én varm dag til for den slags betegnelser. En hundedag, liksom?

a jour sa...

Jo enig at det bør være mange, mange dager i en tilsynelatende endeløs rekke. Da er det riktig hundedager.

Indian summer skal forøvrig visstnok ikke ha noe med indianere å gjøre. Har prøvd å finne ut opprinnelsen til begrepet uten hell.